Menu Close

Babboe ‘misleidde’ toezichthouder over onveilige bakfietsen: ‘Grote risico’s genomen’

De NVWA gaat strafrechtelijk onderzoek doen naar Babboe. De bakfietsfabrikant zou bewust gebroken frames achter hebben gehouden tijdens inspecties. “Het bedrijf heeft grote risico’s genomen met de veiligheid van mensen”, zegt de toezichthouder op X.

“Als er informatie of materiaal wordt achtergehouden tijdens onze inspectie, dan kunnen wij als toezichthouder ons werk niet goed doen. Terwijl wij juist staan voor de veiligheid van mensen”, licht de NVWA toe. Volgens de toezichthouder heeft Babboe hun toezicht ondermijnd en daarmee “grote risico’s met de veiligheid” genomen.

Volgens berichtgeving van RTL Nieuws verstopte het bedrijf bewust kapotte frames tijdens de inspectie. Dat zou blijken uit foto’s, audio-opnames, documenten en gesprekken met oud-medewerkers van Babboe. Oud-medewerkers zouden tegen RTL Nieuws hebben verteld hoe ze voor de inspectie kapotte frames in bestelbusjes verstopten.

De NVWA is daarom enkele weken geleden samen met het Openbaar Ministerie al een strafrechtelijk onderzoek naar de fabrikant gestart. Daaruit zal blijken of de signalen van RTL Nieuws ook kloppen.

De toezichthouder merkt op dat er nog steeds Babboe-fietsen in het straatbeeld zijn en dat is “niet de bedoeling”. De waakhond is daar “heel duidelijk over geweest: niet op fietsen”.

De bakfietsenfabrikant is eerder al in opspraak geraakt. Na meer dan honderd meldingen over gebroken frames riep de NVWA in februari al op tot een verkoopstop. Verschillende Babboe-modellen bleken onveilig. Babboe zou volgens de toezichthouder geen goed onderzoek hebben gedaan naar de oorzaken. De fabrikant zou ook geen maatregelen hebben genomen.

Babboe, eigendom van Accell dat ook fietsen van Batavus maakt, riep een week later in februari de modellen City, City-E, Mini en Mini-E terug.

Bron: Nu.nl

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy