Over ons

Stichting Veilige Bakfiets

Stichting Veilige Bakfiets is een stichting zonder winstoogmerk die op 20 december 2024 naar Nederlands recht is opgericht. De stichting komt op voor de belangen van bakfietsbezitters, die schade hebben geleden als gevolg van de aankoop of lease van een gebrekkige bakfiets.

De stichting wordt geleid door een deskundig bestuur en wordt geadviseerd door ervaren advocaten en professionals die veel ervaring hebben op het gebied van collectieve acties.

Stichting Veilige Bakfiets wordt gesteund door de Fietsersbond.

Het bestuur

Het bestuur is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken van de stichting. Het bestuur is een one tier board; het bestaat uit één uitvoerende bestuurder en twee niet-uitvoerende bestuurders. De niet-uitvoerende bestuurders hebben als taak om toezicht te houden op de uitvoerende bestuurder. Het bestuur zal steeds uit minimaal drie personen bestaan. Het bestuur is als volgt samengesteld:

Femke Hendriks is jurist en expert collectieve acties. Ze maakte deel uit van de ‘juristengroep’ die aanbevelingen heeft geformuleerd resulterend in de huidige WAMCA-wetgeving, en is daarnaast betrokken geweest bij baanbrekende procedures voor gedupeerde consumenten en beleggers in binnen- en buitenland. Momenteel is zij ook voorzitter van de stichting The Privacy Collective.
Femke Hendriks

Uitvoerend bestuurder

Matthijs is Hoofd Europa van het Britse financiële marktdatabedrijf Etrading Software (ETS). Hij heeft meer dan 15 jaar ervaring in de financiële sector in verschillende strategische rollen gerelateerd aan de kapitaalmarkten waaronder bij de Autoriteit Financiële Markten, LeasePlan, ABN AMRO Clearing en als strategie consultant. Hij is tevens adviseur van de Europese Commissie op het terrein van kapitaalmarktdata. Matthijs studeerde Geschiedenis en Internationaal Publiekrecht in Leiden. Hij is getrouwd en heeft vier kinderen, alsmede een Babboe bakfiets met gebroken frame.
Matthijs Geneste

Niet-uitvoerende bestuurder

Esther van Garderen is algemeen directeur van de Fietsersbond, dé belangenbehartiger van alle fietsers in Nederland. Zij heeft ruim 30 jaar ervaring in mobiliteit en ruimtelijke ontwikkeling bij verschillende grote gemeenten, waarvan ruim 20 als manager. Esther studeerde politicologie en bestuurskunde in Amsterdam. Ze is getrouwd en heeft vier kinderen.
Esther van Garderen

Niet-uitvoerende bestuurder

Governance

Stichting Veilige Bakfiets opereert onafhankelijk en heeft geen winstoogmerk.

De stichting heeft drie doelstellingen:

Behartiging en bescherming

Het behartigen en beschermen van de belangen van bakfietsenbezitters die schade hebben geleden als gevolg van de aankoop of lease van een gebrekkige bakfiets. De stichting vertegenwoordigt deze belangen in en buiten rechte.

Informeren

Het informeren van gedupeerde bakfietsers over de mogelijkheden om hun schade vergoed te krijgen.

Waarheidsvinding

De waarheidsvinding met betrekking tot de productie en verkoop van gebrekkige bakfietsen en de wijze waarop bakfietsbedrijven op (mogelijke) klachten hebben gereageerd.

Stichting Veilige Bakfiets wil deze doelstellingen in de eerste plaats bereiken door in overleg te treden met fabrikanten van bakfiets om tot een oplossing te komen voor gedupeerde bakfietsers. Mocht blijken dat er geen oplossing kan worden gevonden die recht doet aan de belangen van de gedupeerden, dan kan de stichting naar de rechter stappen.

Om de waarheid boven tafel te krijgen stelt Stichting Veilige Bakfiets daarnaast informatieverzoeken op grond van de Wet open overheid in (Woo-verzoeken). Met een Woo-verzoek vraagt de stichting informatie op bij overheidsinstanties zoals de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De stichting vraagt ook informatie op bij de bakfietsfabrikanten.

De statuten van SVB zijn hier te vinden. Stichting Veilige Bakfiets heeft haar governancestructuur ingericht overeenkomstig de Claimcode 2019.

Partners